Henbro » Specials » Wapens gebruik en misbruik

Gebruik en misbruik van vuurwapens

Gebruik en misbruik van vuurwapens Sinds de prehistorie gebruikt de mens wapens. Hij heeft zich verder ontwikkeld en daarmee ook de wapens. Van vuistbijl, speer en pijl en boog naar geweer, tank en raket. De taser kan met een stroomstoot iemand uitschakelen. De Kalasjnikov is dodelijker dan de atoombom en wordt door kindsoldaten en terroristen gebruikt. Schietvereniging hebben zeer strenge regels. Toch zijn er voorbeelden van leden van een club die misbruik maakten van het vuurwapen, waarbij doden te betreuren waren.
  • De politie in Nederland beschikt over de Taser. Een stroomstootwapen die niet bedoeld is om te doden, maar om iemand tijdelijk uit te schakelen. Toch is er over het wapen heftige kritiek, want alleen al in de VS wordt het wapen in verband gebracht met enkele honderden dodelijke slachtoffers. Amnesty International is tegen de inzet van de taser. In Nederland worden bepaalde groepen uit de samenleving, o.a. drugsverslaafden en zwangere vrouwen, beschermd, doordat zij zijn opgenomen in de Nederlandse geweldsinstructie.
  • In ons land zijn veel schietverenigingen. De leden hebben legaal een wapen in hun bezit met een wapenvergunning. Voordat zij die vergunning kregen zijn zij eerst gescreend. Zij mogen geen strafblad hebben en moeten geestelijk stabiel zijn. Nederland is één van de strengste landen ter wereld op het gebied van wapenwetgeving. Ondanks de strenge regelgeving van de overheid en door de KNSA wordt er toch misbruik van het wapen gemaakt. Wie herinnert zich het drama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn niet, waarbij 7 mensen werden gedood.
  • De Russische kalasjnikov zorgde voor een ware revolutie op wapengebied. Onverwoestbaar en een ware moordenaar. Is nu in veel verkeerde handen terecht gekomen. Veel terroristen gebruiken dit automatisch geweer. Ook kindsoldaten in Afrika gebruiken dit vuurwapen vanwege de eenvoudige bediening.

In deze special worden bovengenoemde onderwerpen uitgebreider beschreven.
Over gebruik en misbruik van de inzet en gebruik van wapens kan men van mening verschillen, maar feit blijft wel dat wapens in deze tijd niet weg te denken zijn.
Doden door misbruik vuurwapens van schietverenigingen

Doden door misbruik vuurwapens van schietverenigingen

Militairen en politie-agenten hebben wapens tot hun beschikking. Dit hoort nu eenmaal bij hun beroep, dat inherent is aan de gevaren waarbij wapens moeten worden ingezet. Ieder ander persoon die legaa…

Taser stootwapen met een elektrische schok van 50 000 volt

De arrestatieteams van de politie en de marechaussee hebben er een nieuw stroomstootwapen bij: De Taser. Een laserstraal wordt op de verdachte persoon gericht die vervolgens een aantal stroomstoten kr…

Kalasjnikov AK-47: onverwoestbaar automatisch aanvalsgeweer

Het lichtgewicht automatisch aanvalsgeweer Kalasjnikov is het meest verhandelde wapen ooit. Oersimpel, revolutionair en vooral dodelijk met 600 kogels per minuut. Ooit het symbool van het Rode Leger,…
Gepubliceerd door Henbro op 31-08-2012, laatst gewijzigd op 26-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.