Henbro » Specials » Tweede wereldoorlog nederland
Ga schrijven voor infonu:aanmelden kan hier

Tweede Wereldoorlog: drama's, helden, lafaards en monumenten

Tweede Wereldoorlog: drama's, helden, lafaards en monumenten Tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land speelden zich drama's af, waren er helden en lafaards. Operatie Market Garden is bekend, maar slaagde door foute inschattingen niet. Held was John Frost, die in verloren positie stand probeerde te houden op de brug van Arnhem. Lafaard was burgemeester Kamp die door zijn laffe houding het vierjarig joods meisje Ellie Frank de dood injoeg. En alle ontberingen en heldendaden van de geallieerden kunnen we via luisterstenen van de Liberation Route beleven.

Wat ging er mis bij Operatie Market Garden

Vanuit Arnhem moet het laatste deel van de bevrijding van Europabeginnen..De opmars naar het Ruhrgebied beginnen. Belangrijk voor de opmars zijn de bruggen over de Rijn, Waal en Maas die in ieder geval in handen van de geallieerden moeten komen moet. Om dat te bereiken wordt de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden met een verrassingsaanval van parachutisten bedacht: Deze krijgt de naam Market Garden. Er waren vele helden, maar de opvallendste was John Frost die met zijn manschappen bij de Rijnbrug van Arnhem tevergeefs wachtte op versterking,maar desondanks een kansloze strijd bleef voeren. Een verslag van de gebeurtenissen staan in een artikel van deze special.

Ellie Frank: het vergeten joodse meisje uit de Betuwe

Een van de lafaards in de oorlog was burgemeester Kamp uit het Betuwse plaatsje Lienden. In een aangrijpend artikel in deze special wordt zijn rol die tot de dood van het vierjarig joods meisje Ellie Frank leidde,weergegeven. Met slechts een heel klein beetje moed was de tocht naar de gaskamer in concentratiekamp Auschwitz niet gemaakt.

In het spoor van de geallieerden

De Liberation Route volgt het spoor van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding van Nederland moesten brengen. Op de route die ze aflegden in Noord-Brabant, rond Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe liggen grote veldkeien, waarbij de bezoeker een hoorspel kan beluisteren over belevenis die zich daar in de oorlog afspeelde. Deze Route zal in 2014 tot aan de stranden van Normandië leiden en daarmee een Europese attractie zijn.

Gaskamer voor Ellie Frank (4) door laffe burgemeester Kamp

De Tweede Wereldoorlog kent helden, maar ook lafaards. Een van die lafaards is burgemeester Kamp van het Betuws plaatsje Lienden. Het strikt naleven van artikel 3 uit een Duitse verordening werd Ellie…
Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45

Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45

De Liberation Route volgt het spoor van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding moesten brengen. Het idee voor de De Liberation Route is ontstaan in het Airborne Museum van Oosterbeek. 23 Luister…
Market Garden overzicht strijd van 17 t/m 26 september 1944

Market Garden overzicht strijd van 17 t/m 26 september 1944

Het krijgsplan Market Garden was duidelijk: Nederland voor Kerstmis 1944 bevrijden van de Duitsers door in één beweging door te trekken naar Berlijn, via Nijmegen en Arnhem. De belangrijkste bruggen o…
Gepubliceerd door Henbro op 01-01-2013, laatst gewijzigd op 10-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!