Kippenziektes en de bestrijding daarvan
Veel mensen houden kippen. Deze hobby is niet ingewikkeld, totdat een besmettelijke ziekte uitbreekt. Snot en bloedluizen kunnen dodelijk zijn en voor de vogels een lijdensweg betekenen. Kalkpoten zijn irritant, maar niet dodelijk. Een van de meest gevreesde ziekte is de ziekte van Marek, de Marikse verlamming. Eenmaal besmet met het Marekvirus is de kip of haan ongeneeslijk ziek en zal doodgaan, omdat er geen genezend medicijn is. Preventief kan men eendagskuikens eenmalig laten inenten.
Kippen houden voor het plezier
Duizenden kippen in Nederland worden door mensen gehouden die dit voor hun plezier doen. Het gekakel is voor velen een prettiger gehoor dan het geluid van razende motoren door de straat. Het gekraai van een haan in de vroege ochtend helpt menigeen vroeg uit de veren, al dan niet gewenst. Het rapen van de gelegde eieren geeft het ontbijt een eigen gezicht. Maar dan gebeurt er iets wat geen enkele houder van dieren wil. Er verandert iets in het hok. Het vrolijke gekakel is veranderd in een akelige stilte en op de plekken waar normaal de eieren lagen is niets te zien.
In het hok heeft een ziekte toegeslagen. De dieren zijn lusteloos en zien er anders uit dan men gewend is. Dan kan het plezier van de zogenaamde hobbyboer omslaan in bezorgdheid en onwetendheid hoe te moeten handelen.
- Welke ziekte heeft de kip en hoe moet men handelen?
- Is het bloedluis?
- Of misschien snot?
- Heeft ze kalkpoten?
- Is de ziekte dodelijk?
- Heeft de vogel pijn of jeuk?
- Valt de kip of haan steeds om?
- Heeft het dier moeite met bewegen?
- Verandert de kleur van de ogen en/of kam en poten
In deze special wordt op een aantal vragen misschien een antwoord gegeven. Soms met positieve en soms met een vervelende conclusie.