Henbro » Specials » Historische appelrassen

Historische appelrassen krijgen steeds meer aandacht

Historische appelrassen krijgen steeds meer aandacht Er ontstaat de laatste jaren onder particuliere en professionele fruittelers steeds meer belangstelling voor historische appelrassen. Appelrassen die dreigden verloren te gaan zijn door intensief speurwerk van de definitieve ondergang gered. Bovendien wordt er ook steeds meer naar de vroegere hoogstamboom teruggegaan. De grote telers blijven natuurlijk bij de economisch aantrekkelijker laagstambomen, maar houden vaker een stuk van hun boomgaard voor de 'ouderwetse' hoogstambomen vrij. In deze special wordt aandacht besteed aan oude appelrassen, de tijd wanneer je appels kan of moet plukken, hoe en waar bewaar je de appels. Wat moet er gebeuren aan de vruchtbomen. Wanneer moet je deze snoeien, welk middel is goed voor ziekten in de fruitbomen en waarmee ga je deze bemesten. Moet je kalk in de grond toevoegen of sproeien tegen ongedierte?

Appels in de supermarkt

Er bestaan ontzettend veel appelrassen, maar in de supermarkt blijft het beperkt tot zo'n beetje , Elstar, Golden Delicious en de Jonagold. Voor de supers is het niet zo handig om vijfhonderd verschillende rassen aan te bieden. Te onpraktisch bij bevoorrading en ruimte in de winkel.

Hoogstambomen en historische appelrassen

Juist nu de meeste boomgaarden uit laagstambomen bestaan ontstaat weer de hang naar hoogstambomen en het telen van rassen, die niet in de supermarkten te koop zijn. Particulieren kunnen hoogstambomen sponseren of adopteren, In Ochten is het Nationaal Fruitpark Ochten aangelegd met diverse soorten oude fruitrassen.Er wordt overal gespeurd naar oude appelrassen,waarvan menigeen van het bestaan niet eens af wist. Op deze manier is al een aantal zeldzame exemplaren bewaard gebleven en worden weer opgekweekt.

Appels plukken en bewaren

Veel appels kunnen na de oogst een behoorlijke tijd bewaard worden. Het is voor sommige rassen zelfs aan te bevelen om nog niet meteen genuttigd te worden, maar eerst een tijd langzaam op smaak te laten komen. Dit is het zogenaamde bewaarfruit. In deze special wordt er verder op ingegaan.

Appelbomen snoeien. appelziekten en behandelmethoden en -middelen

Appelbomen en perenbomen moeten op zijn tijd gesnoeid worden. 'Snoeien is bloeien' luidt het gezegde. Wanneer en hoe snoeien ? Goed opletten dat alle takken voldoende licht krijgen. Fruitbomen kunnen een ziekte hebben of krijgen. Welke ziektes komen voor bij appelbomen en hoe kan je deze bestrijden of voorkomen. Meestal door ze te besproeien. .
Wanneer moet je appel- en perenbomen snoeien en sproeien?

Wanneer moet je appel- en perenbomen snoeien en sproeien?

Pitvruchtbomen als appel- en perenbomen kan je snoeien zolang er geen bladeren aan de boom zitten. Bij het snoeien goed opletten wat bloem- en bladknoppen zijn en of alle takken voldoende licht krijge…
Wanneer appel- en perenrassen plukken en hoe bewaren

Wanneer appel- en perenrassen plukken en hoe bewaren

In de herfst is het weer tijd voor het plukken van appels en peren. Voor de professionele fruitteler heet dat natuurlijk oogsten. Wanneer zijn appels en peren rijp en wanneer moet je ze plukken? Het p…
Oude hoogstam appelrassen: smaak, eigenschap en kenmerken

Oude hoogstam appelrassen: smaak, eigenschap en kenmerken

Hoogstam appelrassen horen bij de Nederlandse cultuurhistorie en moeten gekoesterd worden. Sterappel, Vlaamse Schijveling, Ananas Reinette, Glorie van Holland zijn slechts enkele hoogstam appelsoorten…
Oud Betuws appelrassen: Koningszuur en Notarisappel

Oud Betuws appelrassen: Koningszuur en Notarisappel

De Koningszuur wordt ook wel Engelse Bellefleur genoemd. Dit oude appelras komt oorspronkelijk uit de Betuwe. De eerste vermelding van deze appel gaat terug tot in de vroege jaren van de twintigste ee…
Gepubliceerd door Henbro op 13-02-2009, laatst gewijzigd op 13-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.